Het is hulp verpakt in waardigheid

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag.

Wat wij belangrijk vinden kan je lezen in deze twee aansprekende voorbeelden, doorlezen tot het einde.

‘Hoeveel kosten de eieren? De oude verkoper, duidelijk niet erg rijk, zegt 50 cent per ei. De koper zegt ik betaal je 2,50 voor 6. De verkoper zegt koop ze tegen elke prijs die je wenst, want ik heb vandaag nog niets verkocht en dan heb ik een goede start. De inkomsten zijn voor mij nodig om van te leven’. De koper pikt de boodschap niet op, is tevreden met de onderhandeling en koopt de eieren voor een koopje. Later gaan ze samen met een vriend uiteten in een chique restaurant, daar betalen ze zonder moeite de rekening van 150 euro en geven een ruime tip.

Het lijkt normaal, maar waarom geven we eerder een grote tip aan diegene die het niet echt nodig hebben in plaats van aan diegenen die het hard kunnen gebruiken? Eigenlijk heel oneerlijk al je er over nadenkt. Het lijkt wel of mensen hun macht willen laten zien als ze iets kopen van behoeftigen. Waarom niet genereus zijn zonder dankbetuigingen voor wie het nodig heeft?

Een ander kocht vaak goederen van arme mensen tegen erg hoge prijzen en soms zelfs meer dan dat. Soms werd het geld ruimhartig gegeven en gingen de goederen niet mee. Als men vroeg waarom was het antwoord simpel, het is hulp verpakt in waardigheid. Dat, die waardigheid, is precies waarom we bij Leergeld goederen aanbieden zonder dat iemand hoeft te weten waar de spullen vandaan komen.